perjantai 24. lokakuuta 2014

Tuntitehtävä: Puhekielen määritelmiä

Puhekielessä sanat lyhennetään. Puhekielessä lainataan sanoja muista kielistä. Puhekielessä voidaan keksiä uusia sanoja.

Puhekieli on puhuttua tulkintaa, joka kertoo henkilön persoonallisuudesta. Puhekieli ei ole samanlaista kuin kirjakieli, esimerkiksi voi sisältää slangia, ja usein siinä käytetään kirosanoja. Puhekieltä käytetään eniten ihmisten välisessä kommunikoinnissa. Puhekieltä ei käytetä kirjoissa.

Puhekieli on kielen suullisesti käytetty muoto. Sille on ominaista kirja- ja yleiskieltä vapaampi rakenne. Puhekieli on sekoitus erilaisia murteita ja slangeja. Esimerkiksi: "Tuletko? - Tuuks?". Käytämme puhekieltä hyvin aktiivisesti elämässämme.

Puhekieli on ajanmyötä kehittynyt oma kielen muoto, se ei vastaa lainkaan kirjakieltä. Puhekielessä käytetään paljon sanojen eri muotoja, joita ei käytetä kirjakielessä. Puhekieltä käytetään päivittäin, kun kommunikoimme muiden ihmisten kanssa.

Puhekieli on jokapäiväinen kommunikointitapa.
Se on yksinkertaisempi kuin kirjakieli.
Se on nopeaa kommunikointia.

Puhekieli on ajan saatossa muodostunut, hyväksi koettu kommunikointiväline. Puhekielen muoto vaihtelee alueittan esim. murteiden vaikutuksissa. Puheen kohde tai tilanne vaikuttaa siihen miten puhekieltä puhutaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.